Aandoeningen

Rugklachten

Rugklachten komen het meeste voor. Er zijn specifieke rugklachten (hernia, artrose, stenose, ect) en aspecifieke rugklachten (onduidelijke ontstaanswijze; verkeerde houding, instabiliteit onderrug, etc.). Soms straalt de pijn uit naar de bil of been. In 80% van de gevallen gaat het om aspecifieke rugklachten.

Schouderklachten

Schouderklachten komen zeer vaak voor en kunnen veel uiteenlopende oorzaken en ontstaanswijzen hebben. Bijvoorbeeld een trauma, blessure of overbelasting. Bij schouderklachten is het belangrijk om het gewricht te blijven gebruiken en in beweging te blijven, ondanks de pijn.

Nekklachten

Na rug- en schouderklachten vormen nekklachten de meest voorkomende aandoening aan het bewegingsapparaat. Veel fietsen, zittend werk, of een verkeerde houding kunnen uitlokkende factoren zijn. Ook kunnen nekklachten de primaire bron zijn voor hoofdpijn en duizeligheid.

Hand/pols/elleboog klachten

Klachten aan de elleboog zijn veelvoorkomende klachten. Hieronder vallen onder andere de tennis- en golfelleboog. Daarnaast worden handen dagelijks veel belast, daarom komen we hand- en polsklachten ook vaak tegen in de praktijk. De klachten ontstaan meestal na een trauma of overbelasting.

Sportgerelateerde klachten

Blessures tijdens sporten liggen altijd op de loer. Het is belangrijk om goed om te gaan met deze klachten. Gedoseerde rust, of juist op geleide van de pijn belasten. De juiste begeleiding zorgt voor volledig herstel en een snelle sporthervatting.

Voet- en Enkelklachten

Voet en enkelklachten treden in 50% van de gevallen op tijdens het sporten. De klachten ontstaan dan na een verzwikking van de enkel. In zo’n geval is het belangrijk om het RICE - Rust, IJs (koelen), Compressie en Elevatie (voet omhoog houden) - principe te volgen.

Knieklachten

Knieklachten kunnen veel oorzaken hebben. Ze kunnen acuut ontstaan tijdens het sporten (verstuiking, verdraaiing, etc.) of door overbelasting (jumpers knee, anterior knee pain). Aandoeningen van het kraakbeen komen ook veel voor. Men spreekt dan van slijtage, oftewel artrose van de knie.

Heupklachten

De heup is een belangrijk gewricht. Het ondersteunt het bovenlichaam en stuurt het onderlichaam aan. Heupklachten uiten zich vaak in pijnklachten in de lies. De klachten kunnen te maken hebben met slijtage van het gewricht, maar de oorzaak kan ook liggen bij een slijmbeursontsteking.

Heb jij één van bovenstaande klachten, maak dan direct een afspraak!